Case study: Affiliatesivuston hakukoneoptimointi

Päätin tehdä blogiin case studyn affiliatesivuston hakukoneoptimoinnista. Alunperin suunnitelmana oli tehdä täysin uusi sivusto ja seurata sivuston nousua (toivottavasti) Googlen hakutulosten kärkeen. Pitkällisen pohdinnan jälkeen, päädyin kuitenkin tekemään case studyn yhdelle jo olemassaolevista sivuistani. Syynä päätöksessä painoivat sivuston hyvä tuottopotentiaali (rahoitusalan sivusto), sekä jo valmiiksi kiven alla olevan ajan säästäminen.

Kyseessä on siis aiemmin rakentamani rahoitusalan affiliatesivusto, jonka sisältöön olen varsin tyytyväinen. Myös Google tuntuu antavan sivustolle pientä rakkautta, sillä sivusto löytyy muutamilla hakusanoilla sijoilta 10-30. On yleisesti ottaen hyvä merkki mikäli Google sijoittaa sivuston näille sijoille ilman suurempia optimointitöitä. Kyseisen sivuston hakusanat ovat Suomen mittakaavassa melko vahvasti kilpailtuja, joten voi olla, että optimoinnissa joudutaan turvautumaan melko suureenkin linkkien rakennus operaatioon.

Tässä case studyssa siis keskityn 100% linkkien rakennukseen sivustolle. Sivustolle osoittavat ulkoiset linkit ovat edelleen yksi suurimpia Google sijoitukseen vaikuttavia tekijöitä. Affiliatesivustot keräävät harvoin orgaanisesti linkkejä, sillä niiden sisältö on yleisesti ottaen melko myyvää. Linkittäisitkö itse tuotetta / tuotteita vahvasti markkinoivalle sivulle? Toki poikkeuksia löytyy, mutta tämä kyseinen sivusto ei juurikaan tarjoa mielenkiintoista tietoa kyseisistä rahoitusalan tuotteista, vaan tarkoituksena on ajaa kävijää ostamaan tuotetta.

White Hat, Grey Hat & Black Hat

Pienenä alustuksena ei niin paljon linkin rakennukseen perehtyneille lukijoille, linkkien rakennukseen liitetään usein termejä white hat, grey hat ja black hat. Kyseinen hattuluokitus liittyy optimointia tekevän tahon tyyliin rakentaa linkkejä sivustolle. Mitä tummempi hattu, sitä kyseenalaisempia keinoja käytetään.

Yleisesti ottaen mustan hatun hakukonevelhot siis käyttävät Google käyttöehdoissaan kieltämiä taktiikoita, kuten ostettuja linkkejä, sekä täysin sivuston hakukonesijoituksien manipulointimielessä hankittuja linkkejä. Harmaan hatun veijarit taas toimivat rakennusprojektissaan niin sanotulla harmaalla alueella josta kukaan ei oikein tiedä onko tämä oikein vai väärin. Valkoinen hattu taas on päässä optimoijalla joka hankkii luonnollisia linkkejä sivustolle. Tässä projektissa päässäni viihtyy kyseisistä hatuista kaikki mahdolliset värit.

Miksi hatun värillä sitten on väliä?

No yksinkertaisesti siksi että mustaa ja harmaata hattua käyttävät optimoijat, ovat vaarassa saada Googlelta rangaistuksen toimistaan, joka yleensä johtaa sivuston täydelliseen katoamiseen hakutuloksista. On siis tärkeää ymmärtää tekemisensä, jotta sen voi myös piilottaa ison G:n valvovilta silmiltä. Normaalisti teen linkkien rakennusta ainoastaan White Hat ja joissain harvoissa tapauksissa Grey Hat menetelmillä, mutta tässä projektissa aion surutta käyttää myös kyseenalaisempia taktiikoita. Missä määrin mitäkin menetelmiä tulen käyttämään, sitä en vielä tiedä.

Miksi vaarantaa sivusto kyseenalaisilla menetelmillä?

Syy tähänkin on yksinkertainen, ne ovat oikein käytettynä äärimmäisen tehokkaita ja säästävät aikaa. Linkkien rakennus on erittäin pitkäjänteistä ja aikaa vievää puuhaa. Hieman nurkkia oikaisemalla voidaan säästää huomattavasti aikaa, jolloin työlle saadaan parempi ROI (return of investment). Vanha sanonta kuuluu ”aika on rahaa” ja se pätee tässäkin asiassa.

Lähtötilanne

Päähakusanojen sijoitukset

Hakusana 1: 20

Hakusana 2: Ei 100 ensimmäisen tuloksen joukossa

Hakusana 3: 56

Hakusana 4: 22

Hakusana 5: 21

Alla graafi sivuston kävijöistä kolmen kuukauden ajalta.

Google hakukoneoptimointi

Sivustolla ei siis ole juurikaan mainittavaa liikennettä projektin alkaessa.

Tavoitteet

Projektin tavoitteena on nostaa sivuston hakusanojen sijoitukset top 10 tulosten joukkoon, eli Googlen ensimmäiselle sivulle, kolmen kuukauden kuluessa.

Toimenpiteet

Tavoitteet on tarkoitus saavuttaa rakentamalla sivustolle suurehko määrä linkkejä. Linkkejä rakennetaan tasaisesti kolmen kuukauden ajan seuraavanlaisella aikataululla:

  1. kuukausi
  • 20 WEB 2.0 alustalle rakennettua linkkiä
  • 10 – 20 tiedostonjako / hakemistolinkkiä
  1. kuukausi
  • 20 WEB 2.0 alustalle rakennettua linkkiä
  • 5 auktoriteettilinkkiä
  1. kuukausi
  • 20 WEB 2.0 alustalle rakennettua linkkiä
  • 5 auktoriteettilinkkiä

Mikäli hakukonesijoitukset eivät lähde näillä toimenpiteillä nousuun, siirrytään sivustolle rakentamaan järeämmin auktoriteettilinkkejä.

Tallenna

Tallenna

Artikkeli kategoriassa

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *